Ruzie op de werkvloer; niemand houdt daarvan en toch komt het regelmatig voor. Toch zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om conflicten te voorkomen. We zullen enkele voorbeelden geven.

Ga in gesprek

Als u vermoedt dat er iets heerst op de werkvloer, ga dan in gesprek met de werknemers. Maar ook als er niets heerst of als u daar geen weet van hebt, zou het kunnen zijn dat er onderhuids iets broedt waar de werknemers niet mee durven, willen of kunnen komen. Het is daarom verstandig om de werknemers de mogelijkheid te bieden met de werkgever in gesprek te gaan. Ze kunnen dan hun vragen uiten, zorgen kenbaar maken of complimenten geven. Een open dialoog tussen werkgever en werknemer is altijd het beste.

Luister naar de werknemers

Is er een conflict tussen werkgever en werknemer of tussen werknemers onderling, laat dan beide partijen rustig zijn woord doen. Luister naar elkaar, ga rustig in op elkaars argumenten en probeer vooral een tussenweg te vinden. Probeer het probleem in eigen woorden te beschrijven en vraag of dat het daadwerkelijke probleem is. Door goed te luisteren naar de werknemers en ze hun woord te laten doen bij problemen kunt u vaak problemen weer oplossen.

Plan een uitje

Het is voor de onderlinge cohesie belangrijk dat er echt een soort team gevoel ontstaat. Teambuilding kan hiervoor zorgen, en dat doet u bijvoorbeeld door een uitje te plannen met alle werknemers. Zo laat u de werknemers zien dat werken en geld verdienen niet het allerbelangrijkste is in het bedrijf, maar er ook ruimte is voor sociaal contact en een goede band onderling. De werknemers zullen dit ten zeerste waarderen en u zult zien dat u werknemers op een manier leert kennen die u nooit zou verwachten.